277 преписаха за един ден История славянобългарска
277 преписаха за един ден История славянобългарска / DarikNews.bg

Великотърновци за пръв път успяха да препишат „История славянобългарска" само за един  ден. Инициативата на група студенти от ВТУ се проведе вчера в шест пункта в града и беше по повод 250 години от написването на книгата и 290 години от рождението на нейния автор Паисий Хилендарски. Малко след 20,00 часа снощи бяха преписани последните редове от уникалния по рода си препис. В него за пръв път участва неорганизирана предварително аудитория, а обикновени граждани, провокирани от доброволците в инициативата.

Пунктовете на открито приключиха работа в 19,00 часа поради лошите метеорологични условия, но на закрито бяха преписани останалите последни две страници от ръкописа. Предстои той да бъде комплектован и предаден за подвързване. На някой от предстоящите до края на годината празници ръкописът ще бъде подарен на Великотърновския университет и  музея му по повод предстоящия 50-годишен юбилей на вуза.

В колективния препис се включиха 277 души, а преписаните страници са 101. Някои от участниците са отбелязали своята възраст и местожителсто. Най-младият преписвач е бил на 14 години, а най-възрастният - на 73. Идеята на великотърновци са подкрепили хора от Перник, Бяла, Шумен, Елхово, Исперих, Стара Загора, Казанлък, Бургас, Оряхово, Разград, Варна, Самоводене и др.

Всеки имаше право да препише, колкото иска според времето и желанието си. Някои се включиха с по едно изречение, други с абзац. На пункта пред Общината доброволка изчакваше и когато нямаше хора, преписа няколко страници. В Народната библиотека студент пожела да преписва на старобългарски език. Неговите страници също ще бъдат добавени към преписа.

Идеята на студентите от катедра „Библиотекознаие и масови комуникации" срещна различно отношение, а резултатите показват, че са успели да провокира великотърновци заедно да продължат делото на Паисий.