100-годишен юбилей отпразнува дядо Митко от еленското село Костел
100-годишен юбилей отпразнува дядо Митко от еленското село Костел / снимки: Община Елена

Икона „Св. Димитър" подари кметът на Елена инж. Дилян Млъзев на костелчанина Димитър Аврамов по повод 100-годишния му юбилей. Подаръкът е символичен, тъй като изображението на иконата отговаря на името да столетника. Свети Димитър е бил покровител и закрилник на християните и е станал жертва за тези си деяния. Иконата е дар, който да закриля и бди над дядо Митко.

Рождения ден уважиха още зам.-кметът на Елена Йордан Димитров, секретарят на общината Ивона Савова, кметският наместник на село Костел Деян Капитанов и близо 50 жители на населеното място. От община Елена поднесоха торта и букет на рожденика с пожелание догодина да честват заедно 101-та му годишнина. По случай празника на столетника поздравителен адрес изпрати областният управител проф. д-р Пенчо Пенчев.

От името на кмета и жителите на Костел дядо Митко получи също торта и подарък - комплект домакински съдове.

Дядо Митко остава сираче още много малък, баща му загива през Първата световна война. Той е преживял две войни, деветосептемврийския преврат, годините на Прехода. За тези 100 години бай Митьо, както го наричат на село, е отгледал двама сина, има 4 внука и 6 правнука. Най-хубавото нещо, което му се е случило, е да срещне жената на своя живот - баба Донка. Вече 73 години Донка и Митко Аврамови живеят неразделно един от друг.

Винаги ведър и жизнен за годините си, дядо Митко е „живата история на селото". Всички се обръщат към него по всевъзможни въпроси и питания. През годините той завършва професионалната гимназия за обущарство във Варна с отличие. Такъв майстор е станал, че от всички околни села дори и от град Елена са търсили обущаря бай Митьо от Костел. На него било отредено да измайстори обувките на председателя на Държавната комисия по онова време.

Пред многобройните гости, дошли да поздравят столетника, дядо Митьо разкри къде се крие тайната да доживеш до 100 години, а именно в киселото мляко и трудолюбието. Вече 40 години столетникът е пенсионер, но не спира да се труди. Той се грижи за болната си съпруга и мисълта му за нея го поддържа здрав и му дава сили за живот.