1 672 лева събра ТД Трапезица-1902 на Коледен благотворителен бал
1 672 лева събра ТД Трапезица-1902 на Коледен благотворителен бал / DarikNews

1672 лева бяха събрани по време на традиционния благотворителен коледен бал на Туристическо дружество „Трапезица-1902". Домакин на тържеството бе комплекс „Момина крепост" в Ксилифор, където се събраха 117 души. Сред тях бяха общинските съветници Цветанка Недева, Мирко Робов, Румен Димитров и Стоян Стоянов, както и заместник кметът на община Велико Търново Йордан Грозданов.

Събраните средства ще бъдат използвани в подкрепа на домакинските прояви на дружеството през 2011 г., съобщи секретарят му Георги Димитров. Той припомни, че за първи път на 13 декември 1903 г. търновци са поканени да участват в благотворителен бал в салона на читалище "Искра". Събраната сума е била 173 лв. и е отишла за благоустрояване и залесяване на хълма "Света гора", в района на Руския паметник.

Две години по- късно отново има празненство, на което „болярите" набират средства за залесяването на река Янтра  с тополи и орехови дървета. Тогава за първи път звучи туристическият марш "Балкани" по текст на Кирил Христов и музика на Иван Константинов,  изпълнен от военната музика при Търновския гарнизон. Преди три години точно преди Коледа ръководството на Туристическо дружество "Трапезица- 1902" възстанови традицията.

Георги Димитров информира още, че Административният съд във Велико Търново е отложил за 27 декември делото по искането на Дружеството за спиране на заповедта на кмета за принудителното изземване на Туристическия дом, която на практика бе изпълнена още преди десет дни. Заповедта бе на базата на три съдебни решения, едно от които на Върховен касационен съд, в полза на Общината.

Магистратите искат от „Трапезица-1902" да представи счетоводни извлечения за вредите от отнемането на дома в старата столица. Да се прекрати производството е поискал пък адвокатът на градоначалника. Според Йордан Цветанов липсва правен интерес за продължаване на делото, защото заповедта на кмета е изпълнена с протокол от 30 ноември 2010 г. Съдът обаче счита, че молбата е процесуално допустима с оглед на посочените в нея трайни вреди, които изземването на туристическия дом причинява. Според председателят на „Трапезица- 1902" Паскал Паскалев има предварителни заявки от групи, които не са осъществили заплатените от тях нощувки. Освен това дружеството има и три кредита, които трябва да погасява.

Вчера Административният съд във Велико Търново гледа друго дело за законосъобразността на заповедта. На сесията на Общинския съвет в четвъртък Паскал Паскалев ще внесе искане от „Трапезица-1902" за връщането на дружеството във владение на Туристическия дом.