Започва пленерът на Дарик радио Звук и цвят
Започва пленерът на Дарик радио Звук и цвят / netinfo

Пленерът “Звук и цвят” на Дарик радио се провежда за осми пореден път край Варна.

Дарик радио е единствената българска медия, която се ангажира с подобно начинание. След 8 години, 15 изложби в страната и чужбина, повече от 90 именити български и чужди творци, “Звук и цвят” продължава да пише своята история.

В тазгодишното издание на пленера ще участват Атанас Атанасов, проф. Божидар Бончев, Валери Чакалов, Веско Велев, Велико Маринчевски, Ирма Водева, Георги Ковачев, Надежда Кутева, Недко Недков, Петринел Гочев, Севда Потурлян, Стефан Божков. Пленерът се превръща в международен чрез присъствието на Малгожата Дмитрук и Ришард Кайзер от Варшава, както и на Нове Франговски от Скопие.

Събраните художествени произведения оформят една пъстра и разнообразна колекция, която се обогатява всяка следваща година. Пленерът се провежда на едно и също място и по едно и също време – х-л “Магнолия” Златни пясъци, в началото на циганското лято. Атмосферата, в която творят и се забавляват художници от различни поколения и от различни краища, е атмосфера на колегиално общуване и духовно пространство за обмен на идеи. Част от творците се срещнаха за пръв път един с друг именно по време на този пленер.

“Звук и цвят” се превърна в силен стимул за раждането на нови художествени произведения. Така се създаде една колекция, произведенията в която са високо оценени от специалистите и публиката по време на 15-те изложби на Дарик. Сбирката е показателна за развитието на съвременната българска визуална култура от края на 20-ти и началото на 21 век, и то във време, когато нито една художествена галерия не обогатява системно своя фонд.

Всичко това изпълва със конкретно съдържание твърдението, че Дарик не само говори за изкуството, но и помага за неговото създаване.