/ Община Варна
По думите на гражданите и на заместник-кмета това забавяне е грубо нарушение на закона, за което трябва да се търси отговорност
Намерили сме като нов екип в общината над 300 забавени преписки, някои от които с просрочие от над 4 години, които са преписки за прекратяване на съсобственост между частни лица и Община Варна.

Това каза заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов по време на първата си приемна на 15 януари, съобщиха от Общината.

Проектът на бюджета на Община Варна за 2024 г. е в много напреднала фаза

По думите на гражданите и на заместник-кмета това забавяне е грубо нарушение на закона, за което трябва да се търси отговорност. Блокират се инвестиционните намерения на собствениците и въвеждането в експлоатация на обектите, сигнализираха гражданите.

Според заместник-кмета през последните два месеца администрацията е извадила от чекмеджетата 300 забавени преписки и ги е придвижила. Всички подобни случаи ще бъдат заложени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост през 2024 г.

Следва програмата да бъде внесена за гласуване в Общинския съвет заедно с бюджета за тази година, тъй като Общинския съвет е принципал по отношение на собствеността. По време на своята приемна Иванов увери гражданите, че амбицията на Общината е да ликвидира всички случаи на нежелана съсобственост.

"Прилагането на уличната регулация във вилните зони е голямо предизвикателство за Общината, но с новия екип сме твърдо решени по отношение на благоустройството на Варна законите вече да се спазват стриктно", каза Диан Иванов по повод сигнали на граждани за нарушения и забавяния на отчуждителни процедури, непроходими улици и такива градоустройствени процеси, при които е невъзможно да се прилага уличната регулация.

С такива проблеми беше запознат от граждани от кв. „Бриз“ заместник-кметът Иванов. Хората сигнализираха за лошото състояние на улица „Максим Караденев“, която, по думите им, преди година е била формално уж ремонтирана, а реално е асфалтирана отсечка от едва 15-20 метра.

Според Иванов основният проблем с новите жилищни квартали са забавени отчуждителни процедури. Те са заложени за срок от 10 години след въвеждането на Подробен устройствен план за съответния район.

Смениха директора на Общинския приют за кучета в Каменар, предстои спешен ремонт

Ако този срок е изтекъл, то съответната районна администрация трябва да процедира нов ПУП, за да започне отчуждаването в полза на Общината. В противен случай уличната регулация не може да се приложи, не могат да се извършват основни улични ремонти, нито да се изграждат тротоари за пешеходци.

Такъв е и случаят с кв. „Бриз“ и ул. „Максим Караденев“, където могат да се правят само частични ремонти, т.е. временно да се запълват дупките.

По думите му това е една от най-тежките задачи пред новия екип на кмета Благомир Коцев. Иванов нареди проверка дали въпросната улица е заложена в програмата за ремонтите за 2024 г. и ако не е, да се процедира нов ПУП и нов процес по  отчуждаване.

Следващата приемна за граждани на заместник-кмета Диан Иванов е 29 януари. Телефонът за записване за приемната му е 052/ 820-231.