Община Варна
Община Варна / www.varnacouncil.bg
Варненското село Казашко се побратимява със станица Натухаевская в Русия. ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ даде съгласието си българското село, в което живеят потомци на донски и кубански казаци, да подпише споразумение за побратимяване с руското населеното място. Станица Натухаевская с около 7 хил. жители се намира близо до черноморския пристанищен град   Новоросийск, който е побратимен с Варна.

„Село Казашко е исторически и емоционално свързано с Русия. Винаги сме поддържали връзки, но сега решихме да ги официализираме“, каза пред съветниците кметът на селото Гергана Петкова.  

На днешното заседание на комисията стана ясно също, че се предвижда създаването на платформа за сътрудничество между крайбрежните региони на р. Дунав и Черно море. Тя ще бъде продължение на европроект, в който участие взе и община Варна.

Целта на проекта DBS Gateway Region бе да превърне Дунавско-черноморския регион в привлекателен портал за морския и вътрешноводния транспорт между Централна Европа и Черно море, Каспийския регион и Далечния изток.

Идеята на тази платформа за сътрудничество е на едно място да бъде събрана цялата информация за всички партньори по европроекта. На този етап Община Варна няма никакъв финансов ангажимент, бе изтъкнато в рамките на заседанието.