/ http://live.varna.bg
Електронната система за прием в първи клас в общинските училища във Варна стартира от 28 май - вторник. Системата ще бъде отворена до 23:59 ч. на 1 юни. Родители, които нямат осигурен достъп до интернет, могат да подадат документи на място в желаното училище.

Представят новата система за прием на първокласници

Изключително важно е да не бъдат допускани неточности при попълване на заявленията, особено в частта за допълнителни критерии, които се доказват при записване със съответните документи. Не по-малко важно е родителите да използват дадената възможност за посочване на 10 желани училища при стартиране на приема. 

Ако системата не идентифицира детето или актуалната му адресна регистрация, родителите е необходимо да се явят в Община Варна, стая 1104, като носят документ за самоличност и копие на  документа, удостоверяващ актуалната адресна регистрация на детето.
 
Резултатите от класирането ще бъде обявени до 17:00 часа, на 5 юни. Записването на приетите деца ще става на място в съответното училище на 6 и 7 юни. Ако малчуганът не бъде записан в срок, той губи мястото си, припомнят от дирекция „Образование и младежки дейности“.
 
Правилата и графикът на дейностите по приема са публикувани в електронната платформа за прием в първи клас, поместен на сайта на Община Варна https://school.is-vn.bg/.

През учебната 2019/2020 година има 3050 места в 37 училища, като е осигурена целодневна организация на обучение.