/ Live.varna.bg, архив
Новата Система от правила за електронен прием в първи клас във варненските училища, която ще влезе в сила през предстоящата учебна 2019-2020 година, вече е публична и достъпна на сайта на Общинския съвет.

Над 550 заявления за детска ясла за първите три часа от старта на приема

Приемането й се налага поради изменения и допълнения на Наредба № 10 на Министерство на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование, които внасят промени в критериите за прием в първи клас.

Новите моменти са следните: в първа група за дадено училище (с най-висок брой точки), освен децата с уседналост над 3 години, вече ще попадат и деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, независимо от постоянния/настоящия им адрес.

Когато каките и батковците са над 12 години, детето, което кандидатства за прием в първи клас, ще получи точки по допълнителен критерий, без промяна на групата, в която попада. Има промени и в допълнителните критерии – точки вече ще получават и децата полусираци, както и малчуганите от многодетни семейства.

Допълнителните критерии, както и досега, ще се прилагат в случаите, когато броят на децата-кандидати за едно училище надхвърли броя на свободните места за прием в училището, припомнят от дирекция "Образование и младежки дейности".  

 Остава в сила класирането на децата по водещ критерий близост до училището по постоянен или настоящ адрес. Няма промени в районирането на училищата, остава изискването да се кандидатства с адреса на детето, а не на родителя, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.