/ Пресцентър на Община Варна
553 заявления за 561 деца са подадени в електронната система за прием в детските ясли през първите три часа и половина. Системата стартира в 10,01 ч. днес, а първото заявление бе регистрирано още в 10:02 ч., съобщиха от дирекция“Здравеопазване“ към Община Варна. 

Обявяват класирането за детските ясли

Приемът в детските ясли на територията на Община Варна вече ще се осъществява по нови правила, уеднаквени с детските градини за улесняване на родителите. Всички заявления, подадени до края на 2018 г., са неактивни и е необходимо да бъдат регистрирани нови, припомнят от дирекцията. Приемът ще се извършва за една календарна година.

Родителите могат да кандидатстват за всички детски ясли на територията на общината, без значение от района на местоживеене. При успешно подаване на документа заявителят получава съобщение на електронната си поща.

При извършване на класирането входящият номер на заявлението вече няма значение. Децата ще се класират в низходящ ред по брой точки, а при равни условия ще се прилага функция по генериране на случайни числа. Кандидатите ще бъдат подреждат във възходящ ред по случайно число. При класиране на детето в съответната ясла заявителят също ще получава съобщение на електронната си поща.

От дирекция "Здравеопазване припомнят по повод класирането, че:

- Ако бъде избрано 01.01.2019 г. – детето ще участва във всички класирания през годината, при навършена минимална възраст за участие в класиране.

- Ако бъде избрано 01.05.2019 г. – детето няма да участва в класиранията през месеците януари, февруари, март и април (ако има такива) и ще участва във всички останалите класирания – от май до декември, съгласно графика на дейностите за календарната година. Графикът на дейностите е в меню „Класирания“ на публичния сайт за прием.

- Ако родителят е изгубил потребителската си парола за вход до родителския профил, може да я получи от директора на детската ясла, за която е кандидатствал.

- Съгласно изискванията на „Наредба №26/18 ноември 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли, детските кухни и здравните изисквания към тях“ – „Децата се изписват от детските ясли на 1 септември в годината, в която навършват тригодишна възраст или по желание на родителите преди този срок“.

В тази връзка, приемът на децата в детски ясли се извършва по предварително изготвен график от директорите на детските ясли. Основните класирания ще бъдат през месеците май и август.