/ Дарик Варна
Увеличение на минималните прагове на тарифите поискаха таксиметрови водачи от Варна. Около 100 души се събраха на протест пред сградата на местната община с настояване цената за километър пробег през деня да стане 1,00 лв., а през нощта - 1,20 лв. В момента ставките са съответно 0,75 лв. и 0,85 лв. 

протест таксиметрови шофьори Варна
Дарик Варна

Преди около месец общинските съветници от транспортната комисия вече отхвърлиха предложението за промяната им, а минала седмица централите също отказаха да вдигнат цените. 

протест таксиметрови шофьори Варна
Дарик Варна

Протестиращите опънаха плакати „Стига геноцид срещу таксиметровия бранш” и „Искаме нормални пари, за да храним семействата”. По думите на организатора на демонстрацията Димчо Иванов сегашните тарифи са под себестойността и това е причината много негови колеги да напускат професията.

Варненски таксиджии отново искат по-високи тарифи 

Преди година броят на колите във Варна е бил 2600, а в момента са 1800. След няколко месеца ще намалеят до 800, прогнозира Иванов. Според неговите изчисления годишният разход на един водач на таксиметров автомобил е над 13 хил. лв.

протест таксиметрови шофьори Варна
Дарик Варна

Излъчени от протестиращите представители бяха приети от председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. На продължилата близо час среща беше решено отново да се проведе заседание на транспортната комисия. На него пак ще бъде обсъден въпросът за минималните прагове. 

протест таксиметрови шофьори Варна
Дарик Варна

Друго искане на таксиметровите водачи беше да се намали плащанията от тях алтернативен данък от 800 на 300 лева. Неговият размер обаче ще се запази и през следващата година, тъй като вече е изтекъл законовият срок за промяната му.