/ Дарик архив
„Синя зона” във Варна може да бъде въведена до началото на пролетта следващата година. В момента тече последната обществена поръчка, която е за финансов посредник на плащанията за престой.  Това заяви шефът на фирмата „Паркинги и синя зона” Младен Иванов пред общинските съветници от финансовата комисия. 

За 36 месеца посредникът за разплащанията между ползвателите на „синята зона” и Община Варна ще получи 1,5 милиона лева, каквато е прогнозната стойност на обществената поръчка, става ясно от обявлението в сайта на АОП. Заплащане на таксите за почасово паркиране в синя зона ще става чрез кратко текстово съобщение и приложение за платено паркиране.

Общински фирми внасят 79 % от печалбата си в бюджета 

Първият етап на "синята зона" ще обхване центъра на морския град в карето от Младежкия дом до Аспарухов мост и между морето и булевардите „Мария Луиза” и „Христо Ботев”. Вторият етап  ще бъде въведен най-рано 9 месеца по-късно и паркирането ще стане платено в района, заключен между Бизнес хотела, Колхозния пазар, Окръжна болница, кметство „Приморски” и Военноморското училище.  

Предложението на „Паркинги и гаражи” ще бъде таксата за час престой да е 1 лев, обясни пред Дарик Иванов. 

Варна се включва в проект, който променя представата за колоезденето

Пред общинските съветници той представи проект за стимулиране употребата на товарни велосипеди. В него освен Варна ще участват още 20 европейски градове. Куриерски фирми и ресторанти с разнос на храна биха проявили интерес към този вид транспорт след въвеждането на „синята зона”, смята Младен Иванов. 

Започва разчистване на изоставени автомобили от улиците

Шефът на „Паркинги и синя зона” очаква над 1000 изоставени по варненските улици автомобили да бъдат разчистени след започнатата днес акция по премахването им.