Общинските съветници от финансовата комисия проведоха изнесено заседание в Икономическия университет.
Общинските съветници от финансовата комисия проведоха изнесено заседание в Икономическия университет. / Общински съвет Варна
Единствените три печеливши общински дружества ще внесат в бюджета на Варна дивиденти на обща стойност 632 хил. лв. От „Пазари” ще постъпят 405 хил. лв., от Двореца на културата и спорта – над 137 хил. лв., а от „Обреди” – почти 90 хил. лв. Сумите представляват близо 79 % от печалбата им за миналата година.

Решението за размера на дивидентите беше прието от общинските съветници от финансовата комисия, като единствен Борислав Гуцанов (БСП) отказа да участва в гласуването. Той поиска да бъде свикана специализирана сесия за общинската икономика и заяви, че на дружествата не им остават средства за инвестиции, след като им се взема такъв голям дял от печалбата. 

Янко Станев го репликира, че размерът на дивидентите от 18 години е бил в този размер, а за ремонти и големи капиталовложения дружествата получавали общински или държавни средства. 

Общински съвет Варна Икономически университет
Общински съвет Варна

Общинските лечебните заведения във Варна ще бъдат освободени от внасяне на дивидент от печалбата за 2016 г. заради финансовото си състояние, гласуваха още съветниците по време на изнесеното си заседание в Икономическия университет. 

Те подкрепиха предложение на кмета Иван Портних за финансова помощ на пострадалите от наводнението в Бургаска област. Като знак на съпричастност на общините Бургас и Камено ще бъдат преведени съответно 80 000 лв. и 10 000 лв. за справяне с щетите. 

„Синя зона” във Варна за първа пролет

От общинския бюджет ще бъдат отпуснати и 5 000 лева за маркировка на отсечка от пътя Варна-Добрич, която попада в границите на морския град. 

Община Варна ще дофинансира с 87 000 лв. 12 маломерни паралелки. Те са в училищата „Пейо Яворов”, „Димчо Дебелянов”, Професионалната гимназия „Николай Хайтов”, „Панайот Волов” в квартал „Виница”, „Капитан Петко Войвода” в „Галата” и „Климент Охридски” в село Константиново. От местния бюджет ще бъде плащан и годишен наем в размер на близо 47 000 лева за зала по спортна гимнастика, която ще се използва от възпитаниците на спортното училище „Георги Бенковски”. 

Членовете на финансовата комисия дадоха съгласие за осигуряване на заемообразно финансиране от общинския бюджет в размер на 96 000 лева по европейски проект за подобряване качеството на въздуха във Варна. Средствата ще бъдат възстановени на по-късен етап след плащанията по Оперативна програма „Околна среда“.