/ netinfo
Освен изграждане на хидротехнически съоръжения и нужната инфраструктура, проектът включва построяване на 3-етажна сграда със заведение за хранене и покрив-амфитеатър
Модернизацията и реконструкцията на рибарското пристанище в местността Карантината в кв.”Аспарухово” ще струва 16,6 милиона лева. От тях 8 милиона ще са безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020. Останалите 8,6 милиона лева ще бъдат осигурени от Община Варна, стана ясно на заседание на комисията по финанси и бюджет към местния парламент.


Как ще изглежда новото рибарско пристанище в „Аспарухово” (СНИМКИ)


Освен изграждане на хидротехнически съоръжения и нужната инфраструктура, проектът включва построяване на 3-етажна сграда. На първите два етажа ще се извършва дейност, пряко свързана с пристанището. На третия етаж е предвидено да има заведение за хранене, покрив-амфитеатър и кула-стълбище.

С изработения проект територията и акваторията на рибраското пристанище е предвидено да се организира така, че според предвижданията в Общия устройствен план на Варна да се осъществява поетапно продължение на транспортния и пешеходен достъп край морето в източна посока до нос Галата и оттам в южна посока, уверяват от общинската администрация.

Продължителността на проекта е 24 месеца. Срокът за подаване на проектното предложение е 30 септември. Поради тази причина съветниците от бюджетната комисия допуснаха предварително изпълнение на решението си за осигуряване на необходимия финансов ресурс от местната хазна.