/ Dariknews.bg, архив
Фирмата изпълнител на обекта е избрана и има готовност да започне работа на обекта веднага
Ако вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост не стартира сега, той няма да може да приключи до началото на активния туристически сезон. Това ще създаде изключително много неудобства на варненци и гостите на града. Това заяви кметът на Варна Иван Портних на заседание на Общинския съвет.
 

Ремонтът на Аспаруховия мост може да започне и след Великден


 
Организацията на движение ще бъде оптимизирана и няма да се затваря цялото платно в посока „Аспарухово”, а лента по лента, обясни кметът. По негово предложение съветниците приеха единодушно Община Варна да се включи с 200 000 лева в ремонта на съоръжението.
 
Експертно определеният общ размер на средствата за реализация на обекта е приблизително 1,48 милиона лева.  От тях 1,28 милиона осигурява Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). С парите от държавния бюджет ще бъдат извършени асфалтови и бетонни работи по естакадната част на моста заедно с удължението, жп надлезите и пътните възли към него. Гласуваните 200 000 лева от общинския бюджет ще отидат за строително-монтажни дейности по тротоарната конзола на моста.

Фирмата изпълнител на обекта е избрана и има готовност да започне работа на обекта веднага. Без финансовата ангажираност на Община Варна, ремонтът няма да бъде завършен в цялостен вид, като ще бъдат изпълнени единствено дейности по пътното платно, се посочва в одобреното споразумение между Общината и АПИ.
 
„Искрено се надявам, че това споразумение, с оглед сроковете, ще бъде ревизирано във времето. Или с други думи, при конституирането на правителството в крайна сметка тези параметри ще бъдат още веднъж изкоментирани. 
 
„Усилията ни по отношение на Аспаруховия мост са част от интегрирания подход  въобще за развитието на Варна в южна посока”, изтъкна кметът и припомни, че има осигурено многомилионно финансиране за „Аспарухово”. То включва проекти за изграждане на модерно рибарско пристанище, обновяване на парка и пътната мрежа в квартала. „Градът няма друга посока за развитие и смятам, че тези инвестиции са дългосрочно оправдани”, посочи Портних.
 
Общинският съветник Костадин Костадинов изрази опасение, че ремонтът на моста може да не бъде извършен качествено. „Аз съм сигурен, че както всичко останало, което се прави в нашата община, и това няма да бъде направено добре. дано да не съм добър пророк в този случай, но предвид на утвърдената практика не само във Варна, но и в държавата, най-вероятно пак така ще стане”, заяви Костадинов.
 
Когато става въпрос за обект с висок обществен интерес, трябва да проявим висока степен на търпение, заяви съветникът Янко Станев. „Няма защо предварително да плачем за това какъв ще бъде трафикът през моста. Той ще бъде труден. Въпросът е да бъде направено всичко онова, което е нужно, за да бъдат облекчени гражданите. Аз също пътувам всяка сутрин”, отбеляза той. „Ще гласувам с удоволствие. Надявам се един ден, в тази зала, да стана и да гласувам 500 000 лева допълнение към 28-те милиона, които са  гласувани за основния ремонт на моста”, отбеляза Станев.