/ снимка: Фейсбук
Всички ученици от Начално училище „Васил Левски” ще бъдат преместени през новата учебна година в помещения на Морската гимназия. Това вече е договорено с Регионалното управление по образование. Ще бъдат осигурени 14 класни стаи. Децата от подготвителна група ще останат в детска градина „Морски свят”, където бяха и през тази година, обяви Елена Кенарова – началник отдел „Образование”. 

Новината беше съобщена по време на протест на родители на ученици от училище „Васил Левски”, които поискаха от 15 септември те да се завърнат в училището. В края на миналата година то беше запечатано, тъй като сградата бе обявена за опасна, а учениците бяха пренасочени.

След подаване на сигнал и извеждане на децата е направено първоначално обследване на конструкцията. След изготвяне на подробна експертиза обаче е станало ясно, че е нужно укрепване в много по-голям размер, обясни пред родителите кметът Иван Портних.

Децата няма да могат да се върнат в училище „Васил Левски” на 15 септември, тъй като има редица нормативни срокове, които трябва да се спазят. До 15 август трябва да се получи разрешение за строеж, след което да се обяви обществена поръчка.

До края на октомври трябва да се сключи договор и след това да започне същинското строителство, заяви зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов. Сградата трябва да бъде пусната в експлоатация до края на декември.

Сградата на училище „Васил Левски“ беше построена през 2012 г. на принципа на публично-частно партньорство след сключване на договор между Община Варна и „Стоянстрой“ ЕООД. 

От общината вече са сезирали прокуратурата за некачественото строителство. Възложеното обследването е установило, че констативният акт 15 на сградата „не отговаря на истината за изпълнението на строежа - извършени са значителни промени в конструкцията, които не са отразени в констативния акт и това е възможна предпоставка представеният акт 15 да бъде считан като документ с невярно съдържание“.