Готови са два от инфраструктурните проекти в "Аспарухово"
Готови са два от инфраструктурните проекти в "Аспарухово" / live.varna.bg
Какви промени предлагат в проекта за парка в „Аспарухово”
100979
Какви промени предлагат в проекта за парка в „Аспарухово”
  • Какви промени предлагат в проекта за парка в „Аспарухово”
За промени в подробния устройствен план за парка във варненския квартал „Аспарухово”, който предстои да бъде приет от Общинския съвет, настоява инициативен комитет. Предложенията, изпратени за разглеждане от местния парламент, са направени по време на дискусията за бъдещето на парка преди месец.   

Oдобриха проекта за устройствения план на Аспарухов парк

„Имаме горчивия опит от някои нередности, които се случиха по Алея Първа и терени от публично-държавна собственост минаха в частни ръце. Същото би могло да се получи по законов път и в нашия парк при негово парцелиране. Според предложения план парковата част ще заема 50 % от цялата територия, въпреки че според Общия устройствен план на Варна цялата зона на парка е дадена като зелена площ. Искаме да се запази по-голяма паркова част, а атракционите да се изнесат към местността Карантината”, обясни пред Дарик Мартин Златев от инициативния комитет „Аспарухово”.  

Мартин Златев
Мартин Златев; снимка: личен архив

Сред другите предложения са оформяне на открита сцена в парка и изграждане на пешеходен надлез над Аспарухов вал, по който да се стига до плажа. В момента там има нерегламентира пешеходна алея, а съоръжението ще представи по-добре историческата забележителност, заяви Златев.   

Територията, върху която е паркът в „Аспарухово”, в момента е бяло петно 

От инициативния комитет са против възможността да се възстановяват вече разрушени сгради като тази на комплекса „Детски свят”. Те предлагат по крайжбрежната алея да бъде ограничено движението на автомобили в участъка от Т-образното кръстовище до Рейдовата кула. 

„Не желаем спирането на проекта и той да започва отново. Предложенията ни могат да бъдат реализирани и в този проект, като не са нужни съгласувания между различните институции, допълни Мартин Златев. 

Какво още каза Мартин Златев може да чуете в звуковия файл.