/ Дарик Варна, архив
За терена на Дупката ще бъде направен конкурс за концепция, в който ще могат да участват не само архитекти
Арх. Бузев
100837
Арх. Бузев
  • Арх. Бузев
Главният архитект на Варна Виктор Бузев е оптимист, че бул. „Васил Левски” ще бъде завършен до края на месец април. 
 
Как напредва строителството на булевард „Левски” (СНИМКИ)

„Надявам се времето да е с нас. Поне два пъти седмично инспектирам строителството и темпото сега ми харесва. За съжаление, преди половин година то беше друго”, коментира Бузев в предаването „Зала Пленарна” по Дарик. Той добави, че в момента се изготвя проект за трибуната на стадион „Спартак”, през която мина трасето на булеварда. 
 
За терена на Дупката първо ще бъде направен конкурс за концепция. Той се очаква да бъде обявен до края на месец март и в него ще могат да участват не само архитекти, но и всички желаещи граждани. След като бъде избрано най-доброто предложение, ще се проведе и международен архитектурен конкурс на базата на избраната концепция.   
 
Мненията в гилдията за изграждане на подземен паркинг там са раздвоени. Половината смятат, че има достатъчно място, а другата половина го отричат и настояват за ограничаване на автомобилното движение”. 
 
Територията, върху която е разположен паркът в квартал „Аспарухово”, в момента е бяло петно и не съществува в правния мир като парк, каза още главният архитект.  Той обясни, че още през 1998 г. е започнало изготвянето на подробен устройствен план (ПУП), а през 2003 г. е бил приет от експертен съвет.
 
„Искаме да завършим процеса, което не знам защо не е направено досега. Първо трябва да приемем ПУП, а след това ще обявим конкурс за паркоустройствен план, който ще определи строителните дейности. За разлика от местността Салтанат в Морската градина тази територия е непокътната от реституцията. Колко повече се бавим, има риск някой да я припознае. За съжаление, практиката показва, че в такива територии се появяват апетити”. 
 
Портних: Строителството на бул. "Левски" ще се оскъпи, но ще завърши до края на април

Плажът в „Аспарухово” не попада в обхвата на проекта, тъй като е държавна собственост. Според Бузев трябва да бъде въведен ред при паркирането на крайбрежната алея и затова са предвидени 1100 места. 
 
„Съмнявам се, че ще са достатъчни. Мислим за алтернативни форми за достъп до плажа като електрическо влакче, каквото в парка имаше преди десетилетия. При всички случаи обаче трябва да има достъп.

Може да има ограничения за автомобилите, като най-елементарното е чрез заплащане на час”, добави Бузев. Той прогнозира, че заради предстоящите процедури за изготвяне на паркоустройствен план обновяването на парка може да започне най-рано през есента на 2020 г. 
 
Реставрацията на сградата на Софийската банка трябва да започне през месец март, като в момента текат преговори за избор на изпълнител. Новите собственици на сградата са дали уверения, че сроковете ще бъдат спазени. Сградата на хотел „Париж” вече е укрепена, а в най-скоро време ще е готов и Матроският клуб.