Ул.”Ал. Рачински” във Варна
Ул.”Ал. Рачински” във Варна / varna.bg
След предвиденото разширение, тясната част на ул.”Ал. Рачински”  ще има габаритите на останалата част, която прелива в бул.”Сливница”. Това става ясно от Плана за изменение на уличната регулация в участъка от бул.”Съборни” до бул.”Ген.Колев”, публикуван на сайта на Община Варна.

В посочения участък на ”Ал. Рачински”  общината възнамерява да изгради още едно платно с две ленти. След разширението улицата ще бъде с размерите и на ул.”Антим I”, на която е естествено продължение, и бул.”Съборни”, с който също има допирни точки в общото им кръстовище. 

Така ще изглежда разширената улица в мащаб 1:1000 varna.bg

Проектът е съгласуван с Министерство на културата, тъй като в района на разширението попада сграда архитектурен паметник. Двуетажното здание ще бъде преместено, като за реализацията на проекта  за разширение се предвижда отчуждаване на общо четири имота, върху които има изградени шест сгради.   

Преди да бъде преместен обектът с архитектурна стойност, трябва да стане изцяло общинска собственост, тъй като една част от имота е на физическо лице. Когато това се случи, ще бъде решена и бъдещата функция на паметника. Най-вероятно в него ще бъде преместен музеят на кметовете на Варна, оставили трайна следа в развитието на града, разкриха от район "Одесос".

За да разширят улица във Варна, ще местят ценна сграда

Проектант на окончателния вариант за разширението е инж. Николай Маринов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Разработката е от 2017 г., става ясно от публикувания  ПУП-ПУР за изменение на уличната регулация.

Предвидената за разширяване улица в мащаб 1:1000 varna.bg

Разширението на  улица „Александър Рачински” е замислено още преди около половин век. Общинската администрация има намерение да го осъществи сега, за да се разтовари трафикът в центъра на града.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК