За да разширят улица във Варна, ще местят ценна сграда

/ Wikimapia.org
Сграда в центъра на Варна, която е архитектурен паметник, ще бъде преместена, за да се разшири улица. Имотът се намира на „Александър Рачински” в отсечката между булевардите „Съборни” и „Ген. Колев”, където общината възнамерява да изгради още едно платно с две ленти. Това ще наложи да бъдат отчуждени четири имота, върху които има изградени шест сгради. 

САЩ отпусна над 200 хил. долара за ремонт на детски площадки във Варна (СНИМКИ)

В момента там движението се извършва двупосочно само в едната лента, като в посока към „Генерал Колев” могат да преминават само автобуси на градския транспорт и автомобили със специален режим. 

Разширението на  улица „Александър Рачински” е замислено още преди около половин век. Общинската администрация има намерение да го осъществи сега, за да се разтовари трафикът в центъра на града, обясни главният архитект на Варна Виктор Бузев. 

„Сградата, която е архитектурен паметник ще бъде преместена в същия двор, но с дълбочина около 30-35 метра. Тя не е голяма, но е в много тежко състояние. Моето мнение, че тя трябва да бъде преизградена, като се вградят всички елементи, които могат да бъдат отстранени от нея – парапетите от ковано желязо, металните решетки на оградата, врати, вътрешната дървена стълба. Общината е съсобственик на сградата с физическо лице”, заяви Бузев. 

Съветниците от комисията по архитектура към Общинския съвет във Варна дадоха съгласието за изготвяне на Подробен устройствен план на отсечка. След като той бъде завършен, ще стане ясно и колко средства ще са необходими за отчуждителните процедури. 

Първата детска градина във Варна с нов облик след ремонт (СНИМКИ)

На днешното си заседание съветниците от комисията по архитектура приеха и проекта за Подробен устройствен план на парка в квартал „Аспарухово”. Той обхваща територия от близо 47 хектара. В парка ще има детски кътове, спортни игрища, атракционни обекти.

„Допустимата плътност на застрояване ще е 1 %. Грубо казано, на 1 дка може да има 10 кв. м. РЗП. Това са елементи, които всеки един парк трябва да има – тоалетни, помещения за стопанисване на техниката за обработване на зелените площи и инфраструктура за поддръжката на парка. За никакво друго строителство не може да става дума”, увери Виктор Бузев. 

Главният архитект на Варна Виктор Бузев
Главният архитект на Варна Виктор Бузе; снимка: Дарик Варна, архив

Според главния архитект планът ще сложи ред при безразборното паркиране на крайбрежната алея. 

„Дали по нея могат да се движат автомобили и докъде могат да стигат – това може да бъде много лесно регламентирано. Част от трасето може да бъде преградено или може да има специализиран контрол на достъпа чрез чипове или бариери. Ако отново се получи анархия в бъдеще, организацията може да се регламентира с наредби и заповеди”, допълни още Бузев.