автобус Соларис Варна
автобус Соларис Варна / live.varna.bg
Ръководството на „Градски транспорт Варна” да бъде незабавно сменено заради тежкото финансово състояние, поиска за пореден път общинският съветник и градски председател на БСП в морската столица Борислав Гуцанов. При разглеждането на финансовия отчет на заседание на местния парламент социалистът изтъкна, че дружеството завършва 2018-та година със загуба от над 3 млн. лв., а неразплатените му задължения надхвърлят 4 млн. лв. В същото време пасивите са с 12,5 млн. лв. повече от активите.

„Какво още трябва да се случи, за да се разбере, че управлението е лошо”, коментира Гуцанов. 

Марица Гърдева (ГЕРБ) защити ръководството на „Градски транспорт”. Според нея то няма вина, защото е поставено в сегашната ситуация от общинските съветници, които са поели ангажимент цената на билетчето да е 1 лева при себестойност от 1,68 лв. 

Дружеството наистина фалирало, коментира независимият съветник Григор Григоров. Той изрази надежда, че след изборите билетчето ще бъде увеличено. Григоров посочи, че за обслужването на един автобус се падат 7,3 служители, докато в други общини техният брой е между 5,7 и 6,5 души. 

„Само с намаляването на един човек на автобус на година ще бъдат спестени 2 млн. лв. разходи за заплати. Проблемът със съкращаването на работници е изключително силната синдикална организация в „Градски транспорт”. Годишните социални разходи надвишават 5 млн . лв.", добави Григоров.  

Съветниците приеха годишните отчети и на останалите 8 общински търговски дружества, като всички от тях са на печалба. Полемика се оформи около „Пазари“, като от опозицията изтъкнаха, че печалбата е по-малка в сравнение с минали години. Наличните парични средства на "Пазари" обаче са се увеличили тройно за няколко години. За 2018 г. те са 2,7 млн. лева, а когато сегашното ръководство е поело управлението, са били 900 хил. лева.