Задържат за 30 дни издирван чрез Интерпол член на терористична група
Задържат за 30 дни издирван чрез Интерпол член на терористична група / ВОС

Варненският окръжен съд определи мярка "временно задържане" за срок от 30 дни за Так Халеф, издирван от турските власти заради участие в терористичната организация ПКК. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. 51-годишният кюрд, който има двойно гражданство - на Турция и на Кралство Швеция, е издирван чрез Интерпол Анкара на основание заповед за арест от април 2008 година на Четвърти Висш Наказателен съд на Диарбакър, заради престъпление, извършено в началото на 1989 година.

Официалните власти на  Турция са изпратили документи, в които се представя участието на Халеф в разузнавателната дейност на терористичната организация, както и за дейност, свързана с обучението на членове на ПКК. Турската държава настоява за временното задържане на Так Халеф и уверява, че ще изпрати официално искане за екстрадицията на издирвания мъж.

Халеф беше задържан преди два дни на Аерогара Варна, когато е влязъл в България, за да почива заедно със семейството си на "Златни пясъци". Той заяви пред съда, че единствената му вина е  в това, че е роден кюрд. Адвокатите му съобщиха, че Халеф има шведско гражданство от 1998 година. Те настояват българските съдебни власти да се съобразят и със статута на бежанец, който кюрдът има от 1989 година, след като напуска пределите на родината си.

Защитата твърди, че Халеф е преследван от турските власти заради политическите си убеждения и живота му би бил в опасност, ако бъде екстрадиран в Турция. Спрямо Так Халеф вече е имало процедура по екстрадиция в Швеция през 2009 година, но шведските власти са отказали да го предадат.  Всички тези факти обаче не могат да бъдат ценени в това производство, уточни съдът.