/ ThinkStock/Getty Images
354 кандидати ще се борят за 15-те депутатски места от Варна на предстоящите на 11 юли парламентарни избори. Те са разпределени в 23 листи - 8 коалиционни и 15 партийни.

Във Варна е заличена регистрацията на единствения инициативен комитет за независим кандидат, защото в срок не е представен списък на хартиен и електронен носител на изискуемия брой избиратели, подкрепящи регистрацията.

Изтеглиха жребия за номерата в бюлетината за изборите

Най-дългите листи с по 30 кандидати в тях са на коалициите ГЕРБ/СДС, "БСП за България", "Изправи се! Мутри вън!" - ИСМВ и "Българските патриоти - ВМРО, "Воля" и НФСБ". Най-късата листа - със само един кандидат, е на партията "Пряка демокрация".

Сред водачите на листи във Варна има евродепутат, лидери на няколко партии и бивши министри. Партийните лидери, които оглавяват листи във Варна, са председателите на БСП, "Движение 21", "Атака", "Глас народен", "Възраждане" и КОД - съответно Корнелия Нинова, Татяна Дончева от ИСМВ, Волен Сидеров, Светослав Витков, Костадин Костадинов и Петър Москов.

В сравнение с предишните избори през април, начело на листата на "Има такъв народ" няма да е лидерът на партията Слави Трифонов, а сценаристът Филип Станев. Евродепутатът Ангел Джамбазки води листата на патриотите.

ЦИК обяви ново решение за избирателните списъци

Двама ексздравни министри - Костадин Ангелов и Петър Москов, водят листите на ГЕРБ/СДС и Национално обединение на десницата - КОД, БЗНС, БДФ, СЕК. Най-много промени в първите десет места в листите в сравнение с предишния парламентарен вот има в коалицията ГЕРБ/СДС.

От общо 23 листи дами са начело на пет от тях. На 11 юли във Варненска област ще се гласува в около 640 секции, а броят на избирателите е около 400 000.
БТА