ЦИК вероятно ще прекрати преговорите със „Сиела Норма” за доставка на нови 1500 машини за гласуване за изборите на 11 юли. Това потвърдиха пред NOVA от пресцентъра на Комисията.

„Сиела Норма”: Бавенето на процедурата за машините води до повишаване на цената

Малко по-рано през деня от „Сиела Норма” излязоха с позиция защо не могат да се ангажират с поръчката. От компанията изреждат всички дейности, които трябва да извършат с бюджета от 6,5 милиона лева.

Сред тях са закупуването на машините, модифицирането на софтуера за изборите през юли и през октомври, техническото обслужване от 2400 техници по места и експерти, организиране на обучения.

Рекорден брой ще са секциите за гласуване на българите в чужбина

„След преговори с наши доставчици можем да намалим малко цената, която бяхме предложили - 15 млн. Бихме могли да се вместим в 14 млн. лева. Всяко отлагане вдига цената, защото ще дойде момент, в който няма да може и да се изпълни поръчката. Това ще е горе-долу в края на седмицата”, обясни Веселин Тодоров , изпълнителен директор на „Сиела Норма”.

Ще напомня, че пределната цена, определена от ЦИК, е много по-ниска. Комисията няма да обсъжда повече от тази цена”, заяви Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Запитан дали тези машини, с които страната ни разполага на този етап, ще могат да покрият секциите, Томов заяви: „Да ще могат да покрият всички секции. Основното затруднение, което би се получило, е, че в най-големите секции трябва да преценим дали за една машина е достатъчно да гласуват всички хора”, заяви Томов.