Още тази неделя (6 юни) Централната избирателна комисия организира още три пробни гласувания за граждани - в районите "Люлин", "Триадица" и "Подуяне" в София. Това заявиха на брифинг говорителите Росица Матева и Цветозар Томов за това как върви подготовката и организацията за произвеждането на изборите за народни представители за Народно събрание.

От ЦИК съобщиха и данни за резултатте от тестовете в Добраславци и Сливница.

Средното време, за което са гласували в Доброславци е 01:13 мин., в Сливница 01:05 мин., а средното време за всички, включили се в тези два теста, е 01:09 мин.

"Хората с висше образование са гласували за 57 секунди, хората със средно образование - за 01.09 мин. Най-бавно гласуват хората с ниско образование – 01:53 мин. Оказва се, че жените гласуват значително по-бързо и ловко от мъжете. Относно критерият възраст при гласуване - вижда се, че при увеличаване възрастта на хората им трябва и повече време за гласуване. 18-29-годишните  са гласували за 56 секунди, 30-39-годишните за 51 секунди, 40-49-годишните за 01:02 мин., 50-59-годишните за 01:05 мин., хората на възраст 60-69 години за гласували за 01:14 мин. и по-възрастните хора над 70 години са били особено затруднени - за 01:33 мин.", заяви Цветозар Томов.

От ЦИК заявиха, че тези резултати им дават основание за умерен оптимизъм, че хората могат да се справят с тази нова технология на гласуване. Все пак от изключително значение ще е и разяснителната кампания на ЦИК.

"Важно е хората да преодолеят психологическите притеснения от този тип гласуване", допълниха от комисията и и описаха фигурата на човека, който ще има проблем с машината - над 70-годишен с по-ниско образование и живее на село.

Междувременно от ЦИК ясно подчертаха, че хартиените бюлетини не могат да се пускат заедно с машинното гласуване, тъй като кодексът го забранява. Затова обясниха: 

„ЦИК ще вземе отделно решение, в което ще бъдат описани случаите, при които когато възникнат непредвидени ситуации и се преустанови машинното гласуване, тогава вече ще бъде продължено с хартиени бюлетини. Нашите усилия в момента са насочени към това да установим в кои секции трябва да бъде поставено повече от едно устройство“, посочи Росица Матева и уточни, че основното, което се е потвърдило до момента, е това, че избирателите трябва да имат досег с машина преди изборите.