Военният ни флот се нуждае от повече кораби, смята началникът на Морско училище
Военният ни флот се нуждае от повече кораби, смята началникът на Морско училище / снимка: www.morskivestnik.com
Военният ни флот се нуждае от повече кораби, смята началникът на Морско училище
83060
Военният ни флот се нуждае от повече кораби, смята началникът на Морско училище
  • Военният ни флот се нуждае от повече кораби, смята началникът на Морско училище

Заради бежанския поток и очакванията в наши води да бъдат открити газови и нефтени находища българските военноморски сили имат нужда от нови кораби. Това заяви в студиото на Дарик Варна началникът на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вацпаров” кап. I ранг проф. Боян Медникаров.

„Турция позволява незаконен трафик на мигранти от западното си крайбрежие към Гърция. Ако сухопътната част от този канал бъде възпрепятствана, този поток може да бъде прехвърлен през Черно море към България и Румъния, а това да доведе до драматични ситуации и гибел на хора. Трябва да нараснат способностите на ВМС, защото те ще бъдат тези, които трябва да се справят с тези ситуации. При благоприятно развитие на газовите и петролни находища в Черно море държавата и ВМС ще имат необходимост от нови кораби за патрулиране в районите и осигуряване морската сигурност и безопасност”, каза кап. Медникаров.

Във Военноморското училище през настоящата година следват 2600 студенти и 100 курсанти от 10 държави, сред които Турция, Гърция, Русия, Украйна, Казахстан, Украйна и Румъния. Между 20-30 % от бъдещите офицери са жени, а според Медникаров не е далеч времето, когато дами ще получат първите си адмиралски пагони.

„Възходящият тренд на морското образование е свързано със социалната обстановка в България.  Младите хора търсят добри доходи чрез моряшката професия. От друга страна качеството на обучението във ВВМУ се повишава”, заяви Медникаров. Той добави, че след като училището е било сертифицирано от министерството на транспорта на Япония, неговите възпитаници могат директно да започнат работа на кораби по флага на страната на изгряващото слънце.

На 7 декември ВВМУ отбелязва своя патронен празник. На тази дата през 1909 г. е роден поетът Никола Вапцаров. След месец военноморското училище ще чества 135 години от своето създаване. То е основано на 9 януари 1881 г. в Русе.

Цялото интервю с Боян Мендикаров може да чуете в звуковия файл.