Варненските актьори искат качествени спектакли, а не полуфабрикати
Варненските актьори искат качествени спектакли, а не полуфабрикати / netinfo

Варненският театър е един от малкото у нас, който успя да запази възможността да прави качествени постановки, а не да гони касовите спектакли. Около тази теза се обединиха новият арт директор на театъра Веселина Михалкова и актьорите Владислав Виолинов и Свилен Стоянов, които в Световния ден на театъра бяха гости в сутрешния блок на Дарик Варна.

„Публиката ще гледа това, което й се предлага. Въпросът е дали да предлагаме „полуфабрикати”, които тя да смила лесно, или да я караме малко да се потормози, но да остане по-щастлива след това”, сподели младата звезда на театъра Владислав Виолинов. Той изтъкна, че единици са театрите у нас, сред които е и варненският, които не канят комерсиални актьори. „На наш жаргон ги наричаме бели мечки. Не казвам дали е лошо или хубаво, но е факт, че ние не го правим”.

Веселина Михалкова изрази задоволство от връщането на публиката в салоните. „Хубавото е, че все повече млади хора идват, които имат любопитство и потребност”, сподели актрисата. „Радвам се, че успяваме да удържим едни художествени нива, без които не можем да се движим напред”, допълни на свой ред Свилен Стоянов.

Варненският театър ще представи премиерата на „Дон Жуан или любовта към геометрията“ на Макс Фриш през април. „Този прочит на историята за Дон Жуан е доста различен. Героят бяга от типичната представа за женкаря”, разкри Виолинов, който ще се преобрази в ролята на вечния прелъстител.

Режисьор на постановката е Георги Михалков. „Компанията е много пъстра и ще създаде особена енергия на сцената. Това, което правим в момента, ще достигне до по-широка аудитория и до хора с чувствителност. Хора, които искат да откриват, а не просто да гледат една фабула”, увери Свилен Стоянов.

Актьорите не скриха, че скандалите в театъра не им се отразяват добре. „Имаше период, в който те ни подействаха толкова изтощително, че повечето от нас буквално физически се разболяха. Тогава се зарекохме, че ще се опитаме да загърбим скандалите и да се насочим към изкуството, защото само то може да пребори дребните неща”, разкри Михалкова и сподели, че тя лично се е дистанцирала от случващото се извън сцената. „Сега може би ще ми се наложи малко повече да се интересувам, но ще допускам само толкова, колкото мога и искам да поема”, категорична е актрисата, изиграла десетки роли на сцената на Варненския театър.

Тя разказа, че е трябвало много бързо да реши дали да поеме поста на артистичен директор. „Дори не мога да кажа какви задачи съм набелязала. Надявам се все пак да оправдая доверието на ръководството и на колегите от театъра”, отбеляза актрисата.

Денят на театъра за варненската трупа може да завърши с триумф, ако на церемонията тази вечер номинациите за "Икар" се превърнат в реални награди.