/ dariknews.bg, архив
Безплатни профилактични прегледи за диагностициране на възможни възпаления във венците ще се проведат днес във Факултета по дентална медицина във Варна. Те са част от кампанията „Погрижи се за венците си!“, която Медицинският университет провежда за втори пореден път.

Безплатните прегледи ще се извършват на четвъртия етаж, зала 412, в часовия интервал 11:30-14:00.  

Организатори на кампанията „Погрижи се за венците си!“ са Асоциацията на студентите по дентална медицина - Варна, с помощта на Студентски съвет, Асоциациите на студентите по медицина и фармация във Варна, академичното ръководство на Факултета по дентална медицина и Катедрата по пародонтология и дентална имплантология към него.

Една от целите на инициативата е да се обърне внимание на проблемите с венците и да се покаже, че не бива да се подценяват, да се повиши информираността на гражданите и гостите на Варна относно начините за цялостното отстраняване на зъбната плака.

Проблемите с венците по разпространение са на второ място след тези с кариеса на зъбите. Най-забележимият симптом на гингивално възпаление е кървенето, което може да бъде провокирано от четкането на зъбите, но може и да бъде спонтанно. Сред засегнатите са хора от всички възрасти, а тенденцията определено е към по-младите. Последиците при необърнато внимание и невзети навреме мерки могат да влошат значително качеството на живот.