Варненец се оплака от дискриминация, колежките му по-платени от него
Варненец се оплака от дискриминация, колежките му по-платени от него / sxc.hu, архив
Варненец се оплака от дискриминация, колежките му по-платени от него
60389
Варненец се оплака от дискриминация, колежките му по-платени от него
  • Варненец се оплака от дискриминация, колежките му по-платени от него

Варненец е подал жалба в Комисията за защита от дискриминация, тъй като колежките му вземали по-високи заплати от него. За случая разказа председателят на ведомството Ана Страшимирова. Комисията все още проучва казуса. Тя се е произнесла с решение по друг варненски сигнал. Биологични родители на деца с увреждания са се оплакали от дискриминация, тъй като, за разлика от приемните, на които се плаща, те нямат месечно възнаграждение и са лишени от трудов стаж.

Според комисията случаят представлява дискриминация, затова тя е излязла със становище, че законът трябва да се помени и грижата на родители към трайно увредените им деца е редно да се признава за трудов стаж, както и да бъдат изравнени възможностите на такива семейства с тези на приемните.

За изминалата година Комисията за защита от дискриминация е работила по 820 жалби от цялата страна. Най-много са тези, които касаят личното положение на засегнатите като семейно положение, образование, местоживеене и др., обясни Страшимирова. На второ място по брой са преписките по признак увреждане, следвани от жалби за етническа принадлежност. В по-голямата си част сигналите за дискриминация на етнически принцип се отнасят за липса на достъп до обществени места, различно отношение при наемане на работа и др.

През 2012 г. в комисията са постъпили 49 преписки от Варненско. Преобладават оплаквания в областта на заетостта. Сред жалбите е тази на незряща жена, която заради решение на Общинския съвет е останала без безплатна карта за градски транспорт. Недоволни варненци са подали сигнал срещу Делфинариума заради недостъпна архитектурна среда.