Варненец бил тарторът на бандата, разбита при операция “Всичко коз”
Варненец бил тарторът на бандата, разбита при операция “Всичко коз” / DarikNews, архив

47-годишен варненец е организатор на групата, разбита при операция "Всичко коз". Той и още 9 девет души са задържани при акцията, съобщиха от МВР.

Операцията е за противодействие на данъчни престъпления. Обиски се извършват на 28 адреса на територията на София, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Трявна и Бургас със съдействието на служители от съответните областни дирекции на МВР.

По данни на НАП извършителите на престъпленията са ощетили държавния бюджет за последните 2 години с около 250 млн. лева.

Изяснено е, че групата практикувала две познати в Европа данъчни схеми, при които се използват фирми „бушони” и фирми „липсващи търговци”.

При първия случай посредством пълномощници се декларират несъществуващи покупки от реални търговски дружества в България, които от своя страна не декларират съответните доставки. Тези дружества – „липсващи търговци” нямат необходимия ресурс за обезпечаване на търговска дейност.

Във втория случай използвали фалшиви документи при доставки в ЕС предимно на строителни железа и скрап.  Освен това регистрирали дружества в Румъния и Унгария, като заобикаляли плащането на ДДС и на данъци в особено големи размери

В случаите, при които НАП се намесвала, за да предотврати щетите, нанасяни от групата, действащите към съответния момент фирми са „продавани” на осъждани, малоимотни и/или неграмотни граждани, които не били запознати и изобщо не са имали отношение както към счетоводната документация на дружествата, така и по отношение на управлението им.

В услуга на групата са били и двама данъчни служители, които предупреждавали за предстоящи проверки и ревизии, като предоставяли „професионални” съвети за извършване на престъпната дейност.

Членовете на групата придобили недвижими имоти в България и в други европейски страни, а също и скъпи автомобили и две яхти, плаващи под чужд флаг. У един от групата е намерена сумата от 40 хил. лева, за които е обяснено, че са „джобни пари”.

По случая е образувано досъдебно производство за пране на пари и  данъчни измами в особено големи размери.