Варненци загърбиха любовните романи, четат предимно исторически
Варненци загърбиха любовните романи, четат предимно исторически / netinfo

Историческите романи са сред най-предпочитаните сред читателите на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, а любовната литература излиза от мода. Това разкри пред Дарик директорът на книгохранилището Емилия Милкова.

Варненската библиотека може да се похвали с богат набор от книги, като някои от тях са с изключителна стойност. След най-ценните са древно копие на Рибния буквар, стари вестници на арменски, турски и френски. За да бъде атрактивна за потребителите, тя постоянно обновява своя фонд, а стремежът е да се купуват най-новите издания.

Едни от най-активните читатели са децата в училищна възраст. Те наемат предимно книги, свързани с учебния процес и авторите, които изучават, обясни Милкова. След тях се нареждат студентите и хората в активна възраст. Освен ученици и възрастни, услугите на библиотеката се ползват дори и от бебета. Те наемат книги чрез своите родители, които им четат детски произведения.

Трудно е да се каже кои четат повече - мъжете или жените, коментира директорът на регионалната библиотека. Различни творби от нея вземат представители на силния и на слабия пол. Освен като банка за книги, тя играе ролята и на социална мрежа. Голяма част от читателите си уреждат срещи там, за да разговарят и комуникират помежду си.

На 21-ви март Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ ще отбележи своята 130-годишнина. Само за изминалата година активните й читатели са около 20 хиляди. Библиотеката е посетена от над 89 хиляди души, раздадени са 235 хиляди книги. За 130-годишната си история тя е събрала над 870 хиляди произведения.