Варненци помагат в подреждането на пъзел рекордьор
Варненци помагат в подреждането на пъзел рекордьор / снимки: Люба Нинова

Варненци, както и майстори от още три града в България ще помагат на плевенчанката Венелина Вънова за подреждането на най-големия пъзел в света. Това е колаж от 32 цветни графики на художника Кейт Херинг, който пристигна директно от германската фирма-производител преди няколко седмици. Надеждите на Венелина са гигантът от 32 000 части да бъде готов за 8 март, каза тя пред Дарик.

Жената се свързала със свои приятели - сериозни пъзелоредачи от Варна, Бургас, Казанлък и София, с молба да й помогнат в подреждането и те са откликнали веднага. Така преди дни пликове с малките хартиени части от гиганта са изпратени в различни направления. "Очаквам дори вече да ми се обадят и да кажат, че са напреднали", уточни Венелина Вънова. Бургаският майстор е пожарникар, който беше един от малцината в страната, редил предишния пъзел-рекордьор - "Живот". Той е обещал, че започва реденето от 1 февруари и за две седмици ще се справи със задачата.

Варненци помагат в подреждането на пъзел рекордьор
netinfo
След като частите бъдат сглобени, пъзелоредачите ще върнат готовите картини в Плевен, където всичко ще си дойде на място. Плевенска фирма е обещала съдействие за събирането и изправянето на пъзела на едно място, защото е доста голям - 5,40 метра на 2 метра. Много от плевенчани също са се включили като са сложили по частица-две в пъзела.

Венелина Вънова допълни, че ако още хора искат да пробват да намерят точното място на частиците на гиганта, то ще трябва да побързат. Защото не остава още много време за довършването му.