Варненци отново казват „не” на високите цени на горивата
Варненци отново казват „не” на високите цени на горивата / снимка: DarikNews, архив

Нов протест срещу високите цени на горивата се организира днес във Варна. Сборният пункт този път е полигонът под „Пикадили парк”. Началото е в 15.00 часа.

"Зареждаме скъпо гориво, за да караме по лоши пътища? Плащаме данъци, за да нямаме тротоари, по които да вървим? Навсякъде дупки, кратери, пясъци, пушилки и кал! Това ли са условията, в които трябва да работим, да живеем и да отглеждаме децата си?! През 2012-та година нормално ли е инфраструктурата в нашия град да прилича на извратена кръстоска между селска мера и археологически разкопки? Докога варненци трябва да търпят и да мълчат, колко още години трябва да минат, за да се убедят, че бавно и сигурно всичко се руши заради умишлено некачествено поддържане и ремонти? Цените на горивата водят до поскъпване на всичко, управляващите нехаят, обикновените хора отнасят последиците", се казва в обръщение на организаторите, изпратено до медиите.

"Ние се обединяваме, ние ще привлечем всички, които искат да променят нещата. Ние ще ставаме все повече и по-силни и ще изискваме контрол, промени и поемане на отговорност", коментират още организаторите.

На последния протест срещу високите цени на горивата на 26 февруари във Варна се събраха едва 150 души. Техният брой беше десет пъти по-малък от този на заявилите във Facebook участие. Основният оратор на протеста Светлозар Николов обясни скромния брой на протестиращите с „обезверяването на българина”, но след това обвини медиите, наричайки ги „платени и лицемерни”.

Пред събралите се той заяви, че поскъпването на горивата е безпрецедентно и трябва да бъде спряно. В 40-минутна реч той засегна и множество други обществени проблеми, сред които размера на българските пенсии и заплати, парите за майчинство, задлъжнялостта на Община Варна, банковите лихви, проблемите на малкия и среден бизнес, фалитите на фирми, цената на тока и последните избори, които според него били купени.