Варна събира стоматолози от цял свят
Варна събира стоматолози от цял свят / netinfo

От днес до 9 май Варна ще бъде домакин на най-големия форум в Европа за тази година на лекарите по дентална медицина. 14-ят Конгрес на Балканското стоматологично общество (BaSS) и 9-ят Научен конгрес на Българския зъболекарски съюз (БЗС) ще се проведат в Двореца на културата и спорта. Двата форума ще се проведат под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов.

Очаква се да присъстват над 1000 гости от страната и чужбина. За първи път на балкански форум по едно и също време ще присъстват всички висши представители на световните и европейските организации на лекарите по дентална медицина. Специални гости на двата конгреса ще бъдат избраният президент на Световната дентална асоциация (FDI) - д-р Роберто Виана, президентът на европейската секция на FDI (ERO FDI) - д-р Герхард Сеебергер, президентът на Съвета на европейските зъболекари (CED) -д-р Орландо Монтейро Да Силва,  президентът на Бразилската дентална асоциация (ABO) и съветник на президента на FDI - д-р Норберто Любиана.

По време на двата форума ще бъдат изнесени общо 138 лекции, които ще представят последните достижения в дентално-медицинската наука и съвременните лечебни методи за ежедневна практика, съобщи преди откриването д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. На форума ще бъде отделено специално внимание и на озонотерапията, на ролята на нанотехнологиите, както и на имплантното зъболечение. Конгресите ще бъдат съпътствани от голямата Дентална изложба, на която ще бъдат показани най-новите техники, материали, технологии, инструменти и др.

Съорганизатор на част от събитията е Медицински университет - Варна, а ректорът - проф. д-р Анелия Клисарова, е председател на организационния комитет на конгресите.

Официалното откриване е от 20 часа днес в Двореца на културата и спорта.