Община Варна
Община Варна / Дарик Варна
Община Варна ще тегли заеми за близо 73 млн. лв., с които ще финансира редица инфраструктурни обекти. Решението за поемането на кредитите беше прието от съветниците от финансовата комисия към местния парламент, като единствено Борислав Гуцанов (БСП) гласува „против”. 

Близо 17 млн. лв. от дълга е мостово финансиране по европейски проекти, като средствата ще бъдат възстановени от управляващия орган на по-късен етап. 

Прогнозите за настоящата година са, че общината ще я завърши с кредити за 53 млн. лв., обясни шефът на финансовата дирекция Стефка Господинова. С новите заеми общата сума ще надхвърли 100 млн. лв., като през 2021 и 2022 г. се очаква разходите за обслужването им да достигнат близо 19 млн. лв. 

Почти половината пари от новия заем ще отидат за довършването на булевард „Васил Левски”. Най-мащабният за последните десетилетия проект в града е на обща стойност 113,3 млн. лв. От тях 80,5 млн. лв. се отпускат  от правителството, а останалата част от 32,7 млн. лв. трябва да бъде осигурена от общината.

Над 25 млн. лв. от тези средства ще отидат за отчуждаване на части имоти, които попадат в трасето на новата отсечка с обща дължина малко над 3 км. 

Пробивът на булевард „Сливница” от „Ян Хунияди“ и „Атанас Москов“ ще бъде финансиран с кредит от 3,25 млн. лв. 

Общо за двете отсечки ще са необходими 36 млн. лв., като за избор на кредитна институция ще бъде обявен конкурс. Изискванията ще бъдат срокът за погасяване на заема да е 10 години с 3-годишен гратисен период за главницата. Лихвата ще се формира от основния процент на БНБ плюс надбавка до 2,6 процента. 

Със заеми за общо 36,72 млн. лв. ще бъдат финансирани проектите "Естетизация и модернизация на градската среда", втората фаза на "Интегриран градски транспорт”, доизграждането на пречиствателна станция за отпадни води в курорта „Златния пясъци” и въвеждането на „синя зона”

19,9 млн. лв. от тази сума ще бъдат отпуснати на два транша от Европейската банка за възстановяване и развитие с лихва до 2,6%. Сроковете за погасяване ще бъдат 9 и 7 години със съответно 3 и 2 години гратисен период. 

Другата част от 16,8 млн. лв. ще дойде от „Фонд за органите на местно самоуправление в България - ФЛАГ”. Срокът за погасяване ще бъде две години с максимална лихва около 4 %. Именно тази сума ще бъде използвана за мостово финансиране и ще бъде възстановена на общината. 

В проекта „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна” са заложени 7 обекта, сред които благоустрояване на междублоковите пространства в Четвърти микрорайон във „Владиславово” и в Първи микрорайон в квартал  “Възраждане”, реконструкция на улица „Мара Тасева” в „Аспарухово”, ремонт на алеите в Морската градина и изграждане на нови детски и спортни площадки

Втората фаза от проекта „Интегриран градски транспорт“ предвижда закупуването на поне 15 нови автобуси и реконструкция на отсечки с обща дължина 6,6 километра по булевардите „Приморски”, „Цар Освободител",  „Осми Приморски полк”, „Васил Левски", „Народни будители", ,„Първи май” и улица „Съборни”.

Заемите за двата проекта възлизат на близо 26,3 млн. лв

За реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция на „Златни пясъци” ще отидат 6,3 млн. лв. от кредита, а за изграждането на „синя зона” 4,1 млн. лв.  

Борислав Гуцанов поиска да бъде направен отчет за изразходване на средства по първата фаза на проекта Интегриран градски транспорт” преди да се тегли заем за втория етап.

Градският лидер на БСП допусна, че пробивът на булевард „Левски” ще струва повече от строителството на Аспарухов мост. Според него цената на съоръжението е „абсурдна”. 

Окончателното решение за поемане на общинския дълг трябва да бъде приета но сесия на местния парламент.