Варна посреща автобуса за здраво зрение
Варна посреща автобуса за здраво зрение / netinfo
Подробности около посещението във Варна на автобуса за здраво зрение ще бъдат изнесени от 11 часа. Доц. Митов от Очна клиника "Св. Петка" и доц. Христина Групчева от Очна болница, както и други варненски офталмолози ще разяснят заболяването Макулна дегенерация свързана с възрастта, едно от най-разпространените очни заболявания в съвременния свят.

Макулната дегенерация свързана с възрастта най-често се развива след 50-годишна възраст и води до загуба на централното зрение. По последни данни болестта засяга повече от 150 млн. души в света. Според Световната здравна организация макулната дегенерация свързана с възрастта е сред водещите причини за слепота, наред с глаукомата и катарактата.

На 4 ноември стартира Национална кампания за безплатно изследване на дегенеративни очни заболявания в България. Автобусът за здраво зрение на Окувит Лутеин пристигна в България на 5 ноември. С Варна приключва Националната обиколка на специално оборудвания мобилен кабинет на Окувит, като преди това Автобусът за здраво зрение ще премине през градовете Благоевград, София, Пловдив, Стара Загора и Бургас.

Автобусът за здраво зрение ще бъде във Варна на 20 и 21 ноември, на входа на Морската градина, срещу ФК, от 9 до 18 часа. Консултациите ще се провеждат с помощта на модерна апаратура, с която се прави скринингова диагностика на ретината без разширяване на зеницата.