Варна без пристанище, ако не премести Варна-Изток
Варна без пристанище, ако не премести Варна-Изток / netinfo
Ако проектът за преместване на пристанище Варна-Изток не се реализира до 2 години, портът в морската столица може да остане без работа и до 15 години да бъде затворен. Зад това мнение се обединиха варненски депутати и морски специалисти на среща с председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

Най-добрите варианти за разполагане на новия пристанищен комплекс са районите около с. Казашко и кв. Максуда. Част от тези територии обаче ще бъдат защитени от екомрежата 'НАТУРА 2000'. За намиране на вариант новият порт да бъде изграден там ще се търси съдействие от министъра на околната среда и водите, заяви варненският депутат Борислав Ралчев. Днес той ще постави пред Джевдет Чакъров икономическите проблеми, които 'НАТУРА 2000' ще причини на Варна, ако Варненското езеро попадне в екомрежата .

Според Генералния план на пристанището новият порт трябва да включва 4 нови терминала - пасажерски, яхтен, контейнерен и зърнен.

Според данни на директора на Пристанище Варна - кап. Данаил Папазов - през последните 2 години във Варна се били обработени 100 000 контейнера или 12 пъти по-малко в сравнение с румънското пристанище Констанца. Освен от Констанца, по този показател Варна може да изостане и от Бургас, предупредиха специалистите.