В Реформаторския блок не са единни за задължителното гласуване, подкрепят референдум
В Реформаторския блок не са единни за задължителното гласуване, подкрепят референдум / БГНЕС, архив

Лидерите на Реформаторския блок подкрепят идеята на президента за провеждане на референдум, за да могат гражданите да определят дали задължителното гласуване ще бъде по-добър вариант за провеждане на избори. В дясното обединение не са единни в мнението си по този въпрос, стана ясно на пресконференция във Варна, където Радан Кънев (ДСБ), Меглена Кунева (България на гражданите), Божидар Лукарски (СДС), Корман Исмаилов (НПСД) и Николай Ненчев (БЗНС) са заедно, за да представят гражданския съвет на реформаторите във Варна.

Мнението ни в Реформаторския блок не е еднозначно и именно поради тази причина ние подкрепяме провеждането на референдум, заяви Божидар Лукарски. „От една страна, задължителното гласуване може да има оздравителен ефект върху нашата система и особено върху така наречения контролилан вот и вота на някои малцинства, които, гласувайки за определени партии организирано, повдигат тяхната значимост в парламента. От друга страна задължителното гласуване би ограничило доверието на гражданите в политиците, може би. Затова ние подкрепяме референдума, за да може българското общество да прецени само.”

По отношение на новия изборен кодекс  стана ясно, че в Реформаторския блок се притесняват най-вече от "изцяло политическата квота, единствено парламентарна, по която се формира съставът на ЦИК". Според лидера на ДСБ Радан Кънев „в този вариант комисията може да се превърне в орган, който да не осигурява честни избори, а да има съвсем друга цел. Всички партии в НС са с много лоша история на поведение по време на избори. Независимо обаче от усилията да се провалят избори, те не успяват, когато има обществена енергия. В БГ нито едно правителство не е повторило мандата си, защото когато хората искат алтернатива, те гласуват за нея, въпреки заплахите, въпреки натиска, въпреки плащането и въпреки изборните фалшификации.”

Алтернативата накрая побеждава, така ще бъде и с Реформаторския блок, независимо какъв е изборният кодекс.”, категоричен беше Кънев.

Референдум в България трябва да има, при това често, заяви лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева. „Това е най-добрият начин гласът на народа да бъде чут и именно затова е необходимо честото провеждане на референдуми. Дори само с 1% да преобладава едното мнение, то трябва да се зачете от управниците.  Референдум в България трябва да има и ако ние сме в парламента, ще направим този закон работещ, за да знаят българите, че тяхното мнение има значение”, категорична е Меглена Кунева.

Радан Кънев категорично опроверга твърденията, че листата на Реформаторския блок е вече наредена и че Меглена Кунева вече е поставена начело на кандидатите за евродепутати. Лидерът на ДСБ каза още, че очаква извинение за тиражираните неистини, че дясното обединение се финансира от чужбина. „Адвокатите на Реформаторския блок са много добри и това ще бъде доказано отново”, заяви Кънев.

Съпредседателят на блока даде заявка за управление на страната с думите: "Алтернативата на днешното управление не се нарича ГЕРБ. Оставката на правителството е първата стъпка към промяната, а не нейната цел. Правителството с кратък реформаторски мандат ще извърши промени там, където има най-големи злоупотреби – в обществените поръчки, в правосъдието, в МВР, в енергетиката, в медиите и може би най-важното – реформи в администрацията и край на партийните назначения."

В Реформаторския блок са единодушни, че "българската политика и икономика е в ръцете на шепа хора - шайка, която стои зад днешното управление в анонимност."

Петимата лидери на Реформаторския блок ще представят гражданския съвет на формацията за Варна тази вечер, от 17.00 ч. в залата на Драматичния театър. Членовете на съвета щели да бъдат 12, сред които дипломатът Иван Станчов, проф. Димитър Камбуров, проф. Анна Белчева- Беронова и др.