Уникална операция в Терапията
Уникална операция в Терапията / netinfo

Във варненската университетска болница "Св.Марина" бе извършена уникална за България операция за стабилизация на раменна става. Опериран бе 43-годишен любител футболист, претърпял над 20 изкълчвания на рамото.

Хирургическата интервенция направи д-р Борис Поберай - водещ специалист в тази област и създател на уникален хирургичен инструментариум, позволяващ извършването на точно позициониране на костен присадък с минимален оперативен достъп. В екипа на словенския специалист бяха д-р Калин Михов и д-р Максим Загоров.

Чрез метода на д-р Борис Поберай се гарантира по-висока ефективност на операцията, както и значително се намалява посттравматичния период - ден след интервенцията пациентът има възможност свободно да движи ръката си, тъй като крайника не се обездвижва.

Уникалната операция е част от стратегията за развитие на ортопедията в най-голямото здравно заведение в Североизточна България и програмата за международно сътрудничество. От следващата седмица болница "Св.Марина" има готовност да извършва този вид операция. Интервенциите ще се извършват от д-р Михов и д-р Загоров, обучени да работят с уникалния инструментариум.