Уникален  паметник се появи в центъра на Варна
Уникален паметник се появи в центъра на Варна / снимка: Християн Облаков

Паметник на варненския архитект Дабко Дабков е най-новата забележителност в центъра на Варна. Бронзовата фигура е монтирана на пейка от месинг и чугун на бул. Княз Борис I". Намира се на метри от хотел „Лондон", чиято сграда е проектирана именно от бележития архитект.

Скулптурата е изработена от Веселин Костадинов. Излята е в леярната в Генерал Тошево, съобщи за Дарик Николай Савов, експерт „Естетизация на градската среда" към общинската дирекция „Култура и духовно развитие". Той увери, че паметникът е здраво захванат за земята и трудно може да стане обект на посегателства. До дни предстои официалното му откриване.

Паметникът на Дабко Дабков е уникален за България с това, че е първият на архитект, разкри още Савов. Поставянето му е посветено на 140 години от рождението и 70 години от смъртта на архитекта, които се навършиха миналата година.

Дабко Дабков (1875 - 1945) е създател на едни от най-красивите варненски къщи. Проектирал е над 300 сгради във Варна и региона. Сред творенията му са Аквариума, сградата на Икономическия университет, Софийската банка на ул. „Преслав" и фасадата на Драматичния театър. Съвместно с архитект Стефан Венедикт Попов проектира монументалната сграда на Търговско-индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили.