/ Община Габрово
Ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания ще пътуват при ниски цени на картите във всички линии на градския транспорт във Варна. Това предлага кметът Иван Портних с проект за изменения в Наредбата за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт, пише "Черно море".

Общинският съвет даде зелена светлина на проекта за новите електробуси

Учащи се в учебни заведения ще заплащат 15 лв. месечно за абонаментна карта за всички линии в чертите на града. Пенсионерите при условията на гл. VІ от Кодекса за социално осигуряване, навършили възраст по чл. 68, ал. 1-3, с постоянен адрес на територията на община Варна ще ползват карти по 8 лв. за цялата градска мрежа.

Не са забравени и хората с увреждания. Пълнолетни варненци с инвалидност между 50 и 70% ще пътуват по автобуси и тролеи срещу само 25 лв. месечно. Ако ТЕЛК-решението сочи увреждане между 71 и 90%, то картата е само 15 лв., а между 91 и 100% - 8 лв. Картите за придружителите е 15 лв. на месец. А непълнолетните варненци с увреждания между 50 и 100% ще имат безплатни карти.

Община Варна подаде проектно предложение за закупуване на 60 електрически автобуса за градския транспорт

До момента община Варна е доплащала 25% от стойността на картата. С въвеждането на новите преференциални цени ще се наложи компенсация в размер на 35%. Прогнозен брой издадени абонаментни карти за месец в чертите на града – 29 500, от тях 26 550 - 90% за всички линии и 2950 за една линия - 10%; за крайградски линии 2000 бр. В бюджета за 2019 г. са предвидени над 5,5 млн. лв.

За учащите с адресна регистрация в селата Тополи, Казашко, Константиново, Звездица и Каменар и в района на Златни пясъци цената на абонаментната карта също ще бъде 15 лв.

Съответно се запазва доплащането до действителната цена на абонаментна карта, от страна на община Варна до превозвача. Става въпрос за 90 карти на месец и дофинансиране от 34 510 лв.

Ани Николова: Община Варна изпълнява проекти за над 151 млн. лв.

Промените в Наредбата предвиждат цената на картата за 1 линия да стане 35 лв., по всички линии - 50 лв. Въвеждат се съответно 3-месечни и 6-месечни карти с преференциални цени.

Предстои Общинският съвет на Варна да приеме промените в Наредбата преди началото на предизборната кампания. Тя е публикувана на 9 септември и ще бъде едно от последните важни решения на местния парламент в този мандат.