Търсят видеозапис по дело срещу варненски журналист
Търсят видеозапис по дело срещу варненски журналист / снимка: Личен архив

Проверка за съществуването на видеозапис разпореди Варненският окръжен съд по делото срещу журналиста Георги Александров. На първа инстанция той получи от Районния съд в морския град 6-месечна условна присъда по обвинение за хулиганство. Александров обжалва наказанието, а прокуратурата протестира срещу оправдаването му за оказана съпротива срещу полицаи в нощта на 5 април 2014 г. Тогава журналистът е в заведението „Фуго“ в центъра на Варна, когато му прилошава и е изведен навън. Извикана е линейка и полицаи от Първо районно управление, към които според решението на Районния съд Александров е отправил обиди и ругатни.

Пред въззивната инстанция журналистът заяви, че преди седмица е научил от служител на „Фуго“ как на следващия ден след инцидента полицаи са иззели записи от външните камери на заведението. Според него от тях щяло да се разбере дали полицай е влизал в линейката, където Александров твърди, че униформен му ударил шамар. Видеозаписи не са приложени по делото и съдът поиска справка от директора на Първо районно управление дали такива са търсени и намерени.

Пред съда бяха прочетени показанията на лекаря от „Спешна помощ“ Димитър Димитров, който се отзовал на сигнала. В момента той работи в Германия и не може да бъде призован като свидетел, а на посочения телефон не отговарял. Пред разследващите медикът е заявил, че във въпросната вечер състоянието на Александров не е било тежко и не се е налагало да бъде закаран в болница. Самият журналист му е казал, че е прекалил с алкохола. Лекарят предложил на Александров да го закарат у дома му, но получил отговор „Закарайте ме в моргата“. Последвали обидни реплики към униформените, които настоявали журналистът да стане от носилката и линейката да бъде освободена. Д-р Димитров твърди, че е имало съпротива от страна на Александров спрямо полицаите. Те са се държали възпитано, а неговото поведение е били нагло, завършва показанията си медикът.

Съдът отхвърли направеното искане на защитата за токсикологична експертиза и анализ на психическото състояние на журналиста през нощта на 5 април. Взетата му тогава проба му е отчела 1,46 промила алкохол.

Следващото заседание на съда ще бъде на 4 юни.