арест
арест / iStock/Getty Images

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на турския гражданин Нихат О. на властите в Турция за изтърпяване на влязла в сила присъда от 7 години и 6 м. „лишаване от свобода“ за съучастие в организираната престъпна група за трафик на 10,5 кг хероин. Той е бил обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол-Анкара.

От молбата на турските власти е видно, че лицето е с влязла в сила присъда на 21.04.2015 г. Той се е укрил от правосъдието на държавата, чийто гражданин е, като при това е нарушил наложената му мярка за процесуална принуда - забрана за напускане на Република Турция.

Задържаха под стража във Варна турски гражданин, издирван с червена бюлетина на Интерпол

Деянието, за което Нихат и съучастниците му са били осъдени, е извършено на 25.06.2012 г. При полицейска проверка на автомобил с тайник, подготвен от групата за пренасяне на наркотици от Турция през България за Холандия са били открити 21 пакета хероин с тегло 10,5 кг.

Престъплението, за което е бил осъден Нихат О. е наказуемо и по българското законодателство.

64-годишният мъж е роден в Силистра, но е с турско гражданство. Същият е бил задържан на 03.01.2020 г. на територия на Трето РУ - Варна.

Пред съда Нихат О. изрази доброволно съгласие за незабавна екстрадиция.

Тричленния състав на Варненския окръжен съд обяви, че ще постанови решение за незабавна екстрадиция в срок до 24 часа. Решението е окончателно.