Транспортната комисия ще заседава заради исканията на таксиджиите
Транспортната комисия ще заседава заради исканията на таксиджиите / снимка: Sofia photo agency, архив

Комисията по транспорт към местния парламент ще изслуша представители на местни транспортни компании. Шофьорите настояват за вдигане на минималната цена на таксиметровата услуга.

През януари във Варна се разгоря таксиметрова война и няколко фирми свалиха тарифите си от 0,79 на 0,60 лв. за изминат километър през деня. Много от такситата возят и на минималната разрешената нощна тарифа от 0,65 лв.
Съветниците ще разгледат и искането минималната цена за километър пробег на такситата във Варна да стане 1,25 лв. Искането е депозирано от председателя на независимия синдикат „Авто 94" Димчо Иванов. Той е изчислил, че разходите на един таксиметров водач за лизинг на автомобила, данъци, застраховки и осигуровки са над 19 000 лв. на година. Средствата за ремонт и обслужване на колите са изчислени на близо 5 000 лв.

Таксиджии заплашват с блокада община Варна

Таксиметрови водачи планират да протестират по няколко часа седем дни, ако траспортната комисия не увеличи минималния праг на таксиметровите услуги в града. В заявление от Инициативен комитет, адресирано до кмета на Варна и публикувано във Фейсбук, става ясно, че шофьорите са решили да протестират всеки ден от 11 до 19 февруари. Идеята е недоволните водачи да се събират в 14 часа на паркинга на Терапията, откъдето час по-късно да стартира шествие до кв. "Аспарухово", като жълтите коли минават през центъра до квартала и обратно за два часа.

Заседанието на комисията „Транспорт" е насрочено за 11 часа.