Тарикат осъден условно за фалшива диплома
Тарикат осъден условно за фалшива диплома / Sofia photo agency

Шест месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок - това наказание наложи с присъда Варненският районен съд на 36-годишния Румен Иванов за съзнателно ползване на неистински официален документ.

На 16 януари 2009 г. пред "Автомобилна администрация" Варна подсъдимият, чрез инструктора, при когото карал шофьорски курс, представил копие от свидетелство за завършено основно образование, с посочен издател ОУ "Хр.Ботев" в Етрополе. Служителите се усъмнили в истинността на представената им диплома и сезирали компетентните органи. Проверка в документацията на училището в Етрополе установила, че Румен Иванов не фигурира сред подлежащите на задължително обучение ученици, нито в книгата на явявалите се на приравнителни изпити, частни ученици или задочници.

Румен Иванов е с чисто съдебно минало. Съдът счете, че той съзнателно се е ползвал от неистинско свидетелство за основно образование, като от него за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност.

15-дневен е срокът за обжалване на присъдата.

Почти двойно през първото полугодие на 2010 г. в Наказателната колегия на Районен съд - Варна са се увеличили делата за документни престъпления, спрямо същия период на миналата година. 56 са новообразуваните такива дела за първите 6 месеца от годината, при 29 за първото шестмесечие на 2008 г. Общо приключените дела за документни престъпления до края на юни са 59, спрямо 37 за първото шестмесечие на предходната година.