Студенти-християни искат промяна на конституцията
Студенти-християни искат промяна на конституцията / netinfo

От Български християнски студентски съюз призоваха Висшите учебни заведения в страната да отменят противоконституционните текстове в правилниците си, които забраняват дейността на религиозни организации на тяхна територия. Това съобщи един от координаторите на организацията Трифон Трифонов при представяне на проект “TopSpot” за борба срещу насилието сред студентите.

Проявата на насилието сред младите се дължи на въздействието на алкохола и наркотиците. 40 % от учащите са опитвали дрога, а 70 % употребяват спиртни напитки. Насилието е свързано и с отношението към секса. 25 % от девойките на възраст 15-18 години смятат за нормална практика честата смяна на сексуални партньори, а всеки четвърти  гимназист смята, че бракът е отживелица, поясни Трифонов. “Проектът “TopSpot” е реална възможност насилието сред студентите да се премахне, ако се даде шанс на християнски организации да работят на територията на университетите в страната. Така ще могат да се изкоренят проблемите, а не само да се загатва за тях”, категоричен бе координаторът на студентите християни.

Доброволците на Български християнски студентски съюз призоваха да се сформира работна група с представители на трите клона на християнството в страната, която да разработи и предложи Национална програма за превенция на насилието сред студентите.