Стартира първо национално феърплей първенство по стрийт футбол
Стартира първо национално феърплей първенство по стрийт футбол / Мини футболна лига

Компанията „Спортс Мениджмънт България” и Мини футболна лига ще организират първия национален феърплей шампионат по стрийт футбол на територията на страната. Състезанието се нарича „Реализирай мечтата си” и ще се проведе през месец юни в шест български града: Варна (4 юни), Бургас (5 юни), Казанлък (11 юни), Пловдив (12 юни), София (17 юни) и Враца (18 юни). Финалът на турнира ще се състои на 25 юни в централната част на гр. София. Победителят в състезанието ще получи правото да представя България на европейското първенство по стрийт футбол в гр. Прора (Германия) от 21 до 25 юли тази година. Всички разходи за екипировката, подготовката и участието на националния тим на Евро 2016 са за сметка на организаторите.

В националния шампионат ще могат да се включат всички желаещи отбори, които трябва да са съставени от трима полеви играчи. Игрището е с размери 16х10 метра. Вратата е широка 2 метра и е висока 1.2 метра, като състезателите играят само с крака. Топката е футзална и е размер 4. Двубоите са с продължителност 5 минути чисто игрово време в груповата фаза и 3 мин. във финалната. Игрището е оградено с мантинела с височина 1 метър. Ако топката не прехварли мантинелата, играта продължава без прекъсване.

Всеки отбор започва мача с 6 феърплей точки. Всяко нарушение на правилата се санкционира с отнемане на 1 точка, ако играчът, който го е извършил, си признае. В противен случай от отбора се отнемат 2 точки. Ако някой тим остане без точки в рамките на мача, играта се прекъсва и той го губи служебно.

В националния тим ще бъдат включени само състезатели на възраст от 18 до 29 години. За Германия ще заминат общо четирима играчи – шампионите от националното първенство и най-добрият състезател в турнира. Преди заминаването си те ще бъдат подготвени от националния селекционер Кирил Кюлев, който миналата година изведе България до трето място на европейския стрийт футбол шампионат.

Националното първенство ще бъде проведено от Мини футболна лига, а записвания за участие може да бъдат правени на телефонния номер на президента на организацията Николай Хаджиев (0895864963). Същевременно „Спортс Мениджмънт България” е официален партньор за територията на страната на организаторите на европейското първенство по стрийт футбол. Миналата година компанията селектира мъжки и дамски тим, които представиха България на първия поо рода си еврошампионат. Мъжете спечелиха бронзовите медали в конкуренцията на още 20 състава, а дамите взеха приза за феърплей в състезанието.