Синдикати: Няма да допуснем политическа чистка във ВиК Варна
Синдикати: Няма да допуснем политическа чистка във ВиК Варна / Дарик Варна, архив

Синдикатите отново скочиха срещу смяната на ВиК шефа. В писмо до медиите те казват, че с цената на всичко властимащите са готови за пари да съсипят едно успешно управление на едно печелившо дружество с един успешен управител.

Само в рамките на няколко месеца Министерството на регионалното развитие подготвя второ общо събрание на съдружниците във „ВиК-Варна”, за да бъде сменен управителят Валентин Вълканов. Събранието е насрочено за събота - 21.12.2013 г., от 11:00 ч. в сградата на Дружеството.

„Изборът на датата според нас съвсем не е случаен и цели да осигури след  отстраняването на стария  управител възможността за бързо  вписване на новия, за да няма достатъчно време за обжалване по законоустановения ред”, мотивират се представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Според тях дневният ред, по който е обявено да протече събранието, доказва тезата, че смяната на управителя е фикс  идея за ръководството на Министерството, а вероятно и за други политически функционери, решени да правят политически чистки от позицията на властта, с която разполагат в момента. На събранието в събота не се предвижда докладване и обсъждане на финансовите резултати на дружеството, от които облаги ще получат както държавата, като мажоритарен собственик и общините като миноритарни такива, така и тези, които допринасят за това - работниците и служителите и потребителите на техните услуги.

„Точка – „гледане на финансови резултати”,  няма  в дневния ред обявен по свиканото от МРРБ събрание на 21.12.2013 г., което недвусмислено показва желанието за налагане на  политически геноцид върху личността и управителя на търговското дружество и налагането на политичека кандидатута, чрез която да се източва безпрепятствено дружеството, както се случи с предходното ръководство”, изтъкват представителите на синдикатите.

„Отчет и обсъждане на финансовите резултати са предвидени за събранието, свикано от управителя на „ВиК – Варна” по настояване на МРРБ за април 2014 г., когато финансовата 2013 година ще е приключила, но вероятно за г-жа министъра това не е толкова важно, колкото смяната на управителя Вълканов. Същият този, който остави над 10 млн. лева налични парични средства на бившето ръководство и бе помолен в края на 2012 г. да поеме отново оздравяването на дружеството, което наследи с 8 918 000 лева задължения. Днес, видно от финансовите справки на дружеството, можем да си направим извода, че той притежава качествата и уменията да управлява и ръководи професионално, намирайки баланса между заинтересовани и засегнати страни.

Всички тези натрупани действия в последните дни доведоха до искане от страна на синдикатите на дружеството,  да ни бъде съобщено, какво е финансовото състояние на предприятието към момента и което е наложило отпадането на точката от дневния ред. Оказва се, че 9-месечието на 2013 г. „ВиК – Варна” ООД приключва с печалба в размер на 1 184 000 лева. Наличните парични средства са се увеличили със 1 166 000 лева. Оптимизацията на приходите възлиза на 1 824 000 лева.

Работи се активно по подобряване събираемостта на задължения от абонати. Заведени са 1903 дела на обща стойност 1 500 000 лева. Междувременно Дружеството е успяло да погаси и просрочените 770 000 лева за такса „Водоползване”, които бяха завещани от бившото ръководство до 2011 година.

Дружеството работи по най-мащабните за Варна проекти: обновяване на инфраструктурата на централната градска част  и ремонта на ул. „Брегалница”. С тези си действия принципалът създава риск за срочното приключване на ключовите за града проекти, както и за провокиране на социални напрежения, които биха ескалирали в дните преди Коледните и Новогодишнте празници,

Всички цифри недвусмислено потвърждават съмненията ни, че готвената смяна на Управителя е чисто политическа и няма никаква икономическа логика и аргументция за нея.

Независимо от декларацията на правителството в подкрепа на облекчаване и създаване на условия за икомически растеж на българската икономика, с действията си то доказва, че не се интересува от добрите финансови резултати на дружеството, а по-скороот  осребряване на властовите си позиции.

В тази връзка заявяваме и потвърждаваме готовността на работниците и служителите във „ВиК –Варна” ООД, че с всички позволени от закона средства ще се борим за запазване на Управителя на дружеството В. Вълканов, доказал се като успешен мениджър, и няма да допуснем политическа чистка да разклати предприятието и да изложи на риск както работните места и доходите на 1500-те работници и служители,  така и стотиците хиляди потребители ползващи услугите на „ВиК-Варна”, и дори изпълнението на ключови за града проекти”, се казва още в писмото.