Симеон Лютаков: Трябва да правим повече български сериали
Симеон Лютаков: Трябва да правим повече български сериали / снимки: zlatnaroza.bg, dramavarna.com

В България няма кой да те научи да играеш пред камера. Затова и в родните филми има много театралничене. Това мнение сподели в интервю за Дарик популярният варненски актьор Симеон Лютаков.

„В НАТФИЗ на нашите класове не преподават как да играеш пред камера. Нас ни учат как се прави театър", изтъкна актьорът с роли в театъра и киното. Според него хората обичат да гледат български филми. Много от новите родни продукции обаче се прожектират само на фестивали и след това не се показват в киносалоните, изтъкна актьорът.

Турските сериали ни идват малко в повече. Телевизиите трябва да дават повече пари за български сериали, смята Лютаков. Интересът на зрителите е голям, но продукциите не са достатъчно.

Той разкри подробности за последната си филмова роля. В късометражния филм „Кредит" играе мъж, който заплашва да се самозапали заради финансови проблеми. Сцената се разиграва в банка, а героят на Лютаков се залива с бензин пред очите на бременна от шефа си банкова служителка, която също има дилема - дали да задържи детето си.

„За първи път успях да си издействам да ме оставят да си изиграя ролята както аз го виждам. Лично на мен ми е много любим този филм, а участието ми в него е много специално", сподели актьорът.

„В общи линии в късометражното кино се работи без пари. Има неписано правило, което аз спазвам. че за „късометражка" не се отказва. Подаваш ръка, правиш добро за някого, което след това може да ти се върне", разкри той.

„Кредит" е част от конкурсната програма на фестивала "Златна роза" (19.09 - 25.09) и ще бъде прожектиран на 23 септември от 14,00 часа в Зала 1 на ФКЦ.

Симеон Лютаков разкри още, че в момента има само няколко предложения за театрални участия. Предложения за участие във филмови проекти няма. Засега не се предвижда продължение на ТВ сериала „Седем часа разлика", в която варненският актьор изигра ролята на прокурор Иванов.

В момента Лютаков играе като гост-актьор във Варненския театър, в постановката „Едноокият цар".

Симеон Лютаков Трябва да правим повече български сериали
netinfo

„Не съм обвързан с щат. Тежко се оцелява така, обаче пък се оцелява и някак си се чувстваш свободен. Ти си избираш какво, с кого и какво", искрен бе актьорът.

Симеон Лютаков продължава да се занимава и с другата си страст - фотографията. Той смята да покаже и във Варна последната си изложба „Изгубеният свят. Изгубеният човек", която включва 12 огромни черно-бели фотографии.