Шофьори пропищяха от закъсали чужденци на пътя
Шофьори пропищяха от закъсали чужденци на пътя / снимка: Дарик Варна, архив

Добре облечени чужденци се опитват да мамят шофьори на пътя. Най-разпространеният номер е добре познатата схема злато срещу пари за бензин, а опарените никак не са малко, става ясно от коментари на потърпевши в социалната мрежа, пише ВарнаУтре.

"Закъсалите" водачи спират коли и обясняват, че им е свършил бензина, а нямат налични средства. Искат пари и предлагат златни пръстени, ланци или други. В последствие се оказва, че бижутата са фалшиви. Араби пък предлагали маркови ножове, а сърби - качествени тенджери. Така някои се оказват опарени със суми от 20, 30, че дори и до 100 лв.

Най-често "нуждаещите се от помощ" водачи се представят за румънци или руснаци. Действат на пътя Варна - Бургас, Варна- Русе, Варна - Шумен, Карлово-София, срещат се и по пътя за курорта Златни пясъци, предупреждават потребители в социалната мрежа.

Придвижващ се с "Опел" мъж, представящ се за румънец, е потърсил съдействие на пътя между Братово и Долно Езерово преди десетина дни. Спреният шофьор извадил телефона си и успял да заснеме водача (на снимката), който побързал да изчезне, като разбал, че номерът няма да мине. Оказва се, че заснетият мъж редовно се е "нуждаел" от помощ, а според един от коментарите по темата, всъщност е родом от варненския град Игнатиево.

Различни мерки за саморазправа с мошениците, предлагат потърпевши, които явно нямат вяра, че могат да бъдат наказани. За това говори и коментар на мъж, представил се за бивш полицай. Преди време, като цивилен, задържал в района на Велико Търново мъже, пробвали да го измамят. Отвел ги в районното полицейско управление, а в последствие се появил и друг потърпевш, разказва Мариян Минчев. Според него е имало доказателства, за да бъдат осъдени. Според прокуратурата обаче, двете страни са извършили доброволна сделка със сувенири от жълт метал. В крайна сметка Минчев получил наказание за това, че по време на задържането счупил страничния прозорец на колата им.