/ БГНЕС, архив
Да се следят стриктно етикетите на стоките, които купуваме за Великден, и да се избягват продукти от нелицензирани производители
"Размразеното месо трудно се различава от охладеното, а само по печата можем да различим родното агнешко от вносното", коментира във варненския ефир на Дарик д-р Костадинка Маринова - началник отдел „Контрол на храните” в Областната агенция по безопасност на храните.

На плешката и бута на агнето трябва да бъде поставен печат с номера на кланицата, допълни тя. Месото трябва да бъде свежо, без потъмняване, с приятен мирис.
 
За какво да внимаваме при пазаруването около Великден?

По думите на д-р Маринова, по-голямата част от агнешкото на пазара е българско производство, но има и месо внос от други страни - Холандия, Испания, Нова Зеландия, Румъния. Яйца се внасят предимно от Полша. В магазините има и готови сварени и боядисани от Германия.
 
Когато пазаруваме за празника, трябва задължително да обръщаме внимание на външния вид и опаковката на продукта, срока му на годност, условията на съхранение. Да се следят стриктно етикетите на стоките, които купуваме за Великден, и да се избягват продукти от нелицензирани производители. Това посъветва д-р Маринова.
 
"Яйцата също трябва да имат маркировка с номер на производителя. Потребителите трябва да внимават за срока им на годност, който е 28 дни след снасянето. Те трябва да са чисти и без пукнатини. Ако купим от частно стопанство, рискуваме, тъй като върху тези продукти няма контрол и не е ясно къде са добити и при какви условия", добави д-р Маринов.

Заради наближаващия Великден: Започват засилени проверки

До момента не са констатирани опасни бои за яйца на пазара. Има оцветители, които са забранени за влагане в тях. Това са Е-тата с номера 127, 123, 160Б и 173.

Инспектори правят внезапни проверки по сигнали на граждани. Извършват се и рутинни в обекти за производство и търговия с храни, в заведения. Инспектират се производители и търговци с агнешко, яйца и козунаци. В много от хотелите по Великден ще има гости и там се проверяват ресторантите, посочи д-р Маринова.
 
Колко ще струва агнешкото месо за Великден?

Най-честите нарушения са свързани с неправилна етикировка на продуктите, с изтекъл срок, лоша хигиена в обектите, несъответствие в документацията.
 
По Великден дежурни инспектори ще следят за нередности. Сигнали могат да се подамат на телефоните на агенцията, както и на нейния сайт.